İskele
slogan
slogan2

Bize Ulaşın: (0392) 444 21 22

https://www.facebook.com/iskele.belediye

  • Haravdi Sahil Düzenleme ve Kıyı Peyzaj Projesi

    iskele

    Yeşilin maviyle bütünleştiği, turizmin gözbebeği bir kıyı şeridi olan İskele'nin Haravdi bölgesinde, yerli halkın ve turistlerin denizle buluşacağı, insanların hoşça vakit geçireceği bir alan yaratıyoruz.

    proje-fotograflari

Projeler



Cuma, 23 Aralık 2016 01:00

LARNAKA ŞEHİTLERİ İÇİN İSKELE’DE TÖREN DÜZENLENDİ

15591244 2184273638463853 3894994273973526675 o

Larnaka Sancağı’na bağlı yerleşim birimlerinde, 1963-1974 yılları arasında verilen varoluş mücadelesinde şehit olan Larnaka Şehitleri, düzenlenen törenle anıldı. Törene; Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, iskele Kaymakam Muavini Mustafa Ürüncüoğlu, iskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, KTBK Komutanlığı adına Personel Albay Alper Aydoğdu, GKK adına Eğitim Merkez Komutanı Piyade Yarbay Cumhur Yazgan, İskele Polis Müdürlüğü, Sivil Savunma İskele Bölge Müdürlüğü, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, bölge okullarından öğrenciler ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

SADIKOĞLU: “GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN TOPLUMLAR GELECEKLERİNE YÖN VEREMEZLER”

Protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başlayan Larnaka Şehitler Anıtı önündeki törende saygı duruşu ve saygı atışını, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilmesi izledi. Günün anlam ve önemini belirten ilk konuşmayı ise İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu yaptı. Vatanımız ve bayrağımız için verdikleri kahramanca mücadelenin ardından şehit olanları anarak konuşmasına başlayan Başkan Sadıkoğlu, devamında ise şunları söyledi: “Rumlar 1963 Noel’inde, Enosisi gerçekleştirmek için harekete geçtiler fakat ada genelinde olduğu gibi Larnaka bölgesindeki Türk kardeşlerimizin kahramanca mücadelesi sayesinde Rumların bu hayalleri bertaraf edildi. Ancak ne yazık ki verilen bu mücadele sırasında Larnaka ve Larnaka’ya bağlı yerleşim yerlerinde toplam 173 şehit verdik… Birçok kardeşimiz de yaralanarak gazi oldu. Yaşanan bu acılardan dolayı vurgulamak isterim ki; Geçmişini bilmeyen toplumlar, geleceklerine yön veremezler.”

Başkan Sadıkoğlu konuşmasının sonunda ise “Biz aslında savaş için değil, barış için… Yalnız Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için adaya gidiyoruz” diyen Kıbrıs Türkü için büyük önem taşıyan Rahmetli Bülent Ecevit’i, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı Milli Mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük ile vatan ve bayrak uğruna, hayatlarını kaybeden aziz şehitleri rahmetle andı, gazilere de şükranlarını sundu.

BEYAZOĞLU: “NE TOPRAĞIMIZDAN NE DE BAYRAĞIMIZDAN VAZ GEÇMEYECEĞİZ”

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Merkez Komutanlığı’ndan Piyade Üsteğmen Can Beyazoğlu ise konuşmasında tarihin müstesna bir gününün 53. Yıldönümünü yaşadıklarını söyledi. Barışın ve uzlaşının yanında olan Kıbrıs Türklerinin yok oluşa güçlü bir şekilde hayır dediğine dikkat çeken Beyazoğlu, atalarımızın kanları ile vatan olan bu topraklarda topyekün onurlu bir yaşam ateşinin fitillendiği bir anma günü olduğunu ifade etti. Beyazoğlu konuşmasının devamında ise şunlara yer verdi: Geçmişi unutmadan gelecek neslin bunları unutmadan sağlam adımlarla ileriye yürümesi için ve bugünlerin hatırlanması, anlatılması ve anılması çok önemlidir. Kıbrıs Türkü’nün 21-25 Aralık 1963 kanlı Noel’inde Rum saldırılarına karşı Kıbrıs Adasının dört bir yanında verdiği mücadele tarihin onurlu ve kahramanca direnişlerinden bir tanesidir.”
Piyade Üsteğmen Can Beyazoğlu konuşmasını ise ‘ne bayrağımızdan ne de toprağımızdan vaz geçmeyeceğiz” diyerek noktaladı.

ABDURRAHMANOĞLU: “ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIĞIMIZI KAZANMAK İÇİN DİRENDİK”

Bir diğer konuşma yapan isim ise TMT Mücahitler Derneği İskele Şube Başkanı Ali Abdurrahmanoğlu oldu. 23 Aralık tarihinde, Larnaka halkının uzun yıllar Rum ve Yunan ikilisine karşı mücadele ettiğini hatırlatan Abdurrahmanoğlu konuşmasına şöyle devam etti: 
Kıbrıs’ın her karışı kanla sulanmış bu topraklarda Larnaka halkı da Rumların EOKA’sına direnip dimdik durarak bu mücadeleyi sürdürmüştür. Bu mücadele esnasında bir çok köylerimizden alınan Türkler şehit oldular, kimisi de kayboldular. Çok zor günlerimiz ve çok zor yıllarımız oldu. Aç susuz kaldığımız günler olmuştur. Ta ki Türkiye’nin Kızılay’ı ulaşıncaya kadar.”

“Biz yıllarca bu mücadeleyi verirken Larnakalılar olarak birçok şehit ve kayıp verdik diyen Abdurrahmanoğlu, konuşmasının sonunda ise İstiklal Marşı’nı okutmak, ay yıldızlı bayrağın dalgalanması için Anavatan Türkiye’ye kavuşmak için, özgürlük ve bağımsızlığı kazanmak için yılmadan dimdik ayakta kaldıklarını ve direndiklerini söyledi.

ŞİİRLER OKUNDU, DUALAR EDİLDİ

Duygusal anların da yaşandığı törende; Şehit İlker Karter İlkokulu Öğrencisi Dilan Çakır ‘Şehitlere’, İskele Ticaret Lisesi Öğrencisi İbrahim Belge ‘Kıbrıs Türk kalacaktır’, Bekirpaşa Lisesi Öğrencisi Ferdi Köse ‘Şehit Çocuğunun Deyişi’ isimi şiirler okudu. Larnaka Şehitler Anıtı önündeki tören Din işleri Dairesi İskele Temsilcisi Fahrettin Öğdü’nün şehitler için okuduğu duanın ardından son buldu.

Okunma 5588 defa

Telif Hakkı © 2024 İskele Belediyesi. Tüm Hakları Saklıdır.

gorunum tasarim

oneri

abone paneli