Bu sayfayı yazdır
Cuma, 19 Ocak 2018 01:00

“HÜKÜMET KURULMAZSA BORÇLANMAYA SÜRÜKLENECEĞİZ”

13301318 2019363604954858 386436439107583486 o

BAŞKAN SADIKOĞLU, HENÜZ GEÇMEYEN, 2018 MALİ YILI BÜTÇESİNİ DEĞERLENDİRDİ
Hiçbir kurum ve kuruluşa borcu bulunmayan, mali yapısıyla diğer birçok belediyeye nazaran iyi durumda olan İskele Belediyesi’ni de, diğer belediyeler gibi zor günler bekliyor. Nedeni ise seçim yasaklarıyla birlikte hükümetin kurulamaması. Bakanlar kurulu tarafından onaylanmayan bütçeden dolayı yarım kalan projeler, faturaları zamanında ödeyememeden kaynaklanan gecikme zamları söz konusudur.

SADIKOĞLU: “PARAMIZ VAR AMA KULLANAMIYORUZ”
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da, 2018 mali yılı bütçesini değerlendiren bir açıklama yaptı. İskele Belediyesi’nin banka hesaplarında nakit parası olmasına rağmen yasa gereği kullanamadığına dikkat çeken Sadıkoğlu, halen devam eden seçim yasaklarından dolayı geçmeyen 2018 mali yılı bütçesine atıfta bulundu. Sadıkoğlu açıklamasının devamında şunlara yer verdi: “Ülkemizde merkezi yönetim bütçesinin yasallaştırılmamış olmasından dolayı 2018 mali yılı bütçesi henüz geçmemiştir. İskele Belediyesi’nin banka hesaplarında nakit parası olmasına rağmen, 2017 mali yılı bütçesinde yer alan ödenek kalemlerimizin sadece 1/12’sini kullanabildiğimizden, iç piyasaya olan ödemelerimizin çoğunu gerçekleştirememekteyiz. Doğal olarak bu da bazı sıkıntıları beraberinde getirmektedir.”

SADIKOĞLU: “GECİKME ZAMLARI ZARARA NEDEN OLACAK”
Başkan Hasan Sadıkoğlu, ödemelerin zamanında yapılamamasından kaynaklanan gecikme zamlarına da değindi, doğurabileceği zararlara dikkat çekti: “Diğer belediyeler gibi İskele Belediyesi de Elektrik Kurumu gibi düzenli olarak hizmet aldığımız, sosyal sigortalar, ihtiyat sandığı gibi kamu kurumlarına, banka hesaplarımızda paramız olmasına rağmen, yapmamız gereken ödemelerde sıkıntı yaşayacağız. Belediyemizin nakit parası olmasına rağmen bu ödemeleri yerine getirememesi belediyemizi, bazı zararlarla karşı karşıya bırakacaktır.”

SADIKOĞLU: “BAREM İÇİ ARTIŞLAR, SEKTEYE UĞRAYABİLİR”
Bugüne kadar personelini ödemede hiçbir sıkıntı yaşamayan, maaş ve diğer haklarını zamanından da önce ödeyen İskele Belediyesi’ni bekleyen bir diğer sıkıntı ise Toplu İş Sözleşmelerinden doğan personel haklarının sekteye uğrayacak olması. İskele Belediye Başkanı, belediyelerin her mali yıl başında vermek durumunda olduğu 1 barem içi artış ile ilgili ise şunlara yer verdi: “Belediyemizin imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi gereği personelimize her mali yıl başında 1 barem içi artış vermekteyiz. Ancak, bu barem içi artışlar da, 2018 mali yılı bütçesinin henüz geçmemiş olmasından dolayı sekteye uğrayacaktır. Zira barem içi artışların maaşlara yansıtılması durumunda, 2017 mali yılı bütçesinde yer alan ödenek kalemlerimizin sadece 1/12’sini kullanabileceğimizden ötürü maaşların ödenmesinde sıkıntı yaratacaktır. Tam tersi düşünüldüğünde ise yani bu barem içi artışların yansıtılmaması durumu personelin Toplu İş Sözleşmesindeki hakları göz önünde bulundurulduğunda mağduriyete neden olacaktır.

SADIKOĞLU: “PROJELERİMİZİN BÜYÜK KISMI AKSAYACAK” 
İskele Belediyesi’nin mevcut devam eden ve başlaması beklenen projelerine de değinen Hasan Sadıkoğlu, yine 2018 mali yılı bütçesinin geçmemesinden ötürü, büyük zarara uğrayacaklarını ifade etti: “Yasada yer alan 1/12 kısıtlamasından ötürü İskele Belediyesi’nin, mevcut devam eden projeleri için iç piyasadan aldığı mal ve hizmetlerin ödemesinde de sıkıntı yaşamaktadır. Hal böyle olunca diğer belediyeler gibi İskele Belediyesi de mevcut projeler için alımları yavaşlatmak ve/veya durdurmak durumunda kalacaktır. Bu da belediyemizin 2018 yılı içerisinde tamamlamayı hedeflediği projelerin büyük bir kısmının aksamasına neden olacaktır.”

SADIKOĞLU: “DOĞABİLECEK SORUNLARDAN BİZ SORUMLU DEĞİLİZ”
Açıklamasının sonunda sorumluluk sahibi parti başkanları ve milletvekillerine bir an önce hükümeti kurmaları çağrısı da yapan İskele Belediye Başkanı, aksi durumda 1 Şubat itibariyle sıkıntıların baş göstereceğini ancak doğabilecek sorunlardan diğer belediyeler gibi İskele Belediyesi’nin sorumlu olmayacağının altını çizdi. Hükümet kurulsa bile devlet bütçesinin ancak Nisan 2018’de geçebileceğini de belirten Sadıkoğlu, hükümetin, belediyelerin hazır olan 2018 bütçesini ise nasıl yetiştireceklerini merak ettiklerini söyledi. 24 Nisan’da yeniden bir seçim yasağına girileceğinin de özellikle altını çizen Sadıkoğlu, bu sebepten ötürü kurulacak hükümetin, hızlı çözümler üretmesi gerektiğine vurgu yaptı, kurulacak hükümet ile ilgili merak ettiği noktaları belirtti: 
1. Belediyelerin içinde bulunduğu durum itibariyle devlet önlem alacak mı? Alacaksa ne gibi önlemler almayı düşünüyor? 
2. Ödeme geçikmelerinden kaynaklanacak faiz maduriyeti ile ilgili hükümet belediyelere ne gibi kolaylık sağlayacak?

 
Okunma 4132 defa