İskele
slogan
slogan2

Bize Ulaşın: (0392) 444 21 22

https://www.facebook.com/iskele.belediye

  • Haravdi Sahil Düzenleme ve Kıyı Peyzaj Projesi

    iskele

    Yeşilin maviyle bütünleştiği, turizmin gözbebeği bir kıyı şeridi olan İskele'nin Haravdi bölgesinde, yerli halkın ve turistlerin denizle buluşacağı, insanların hoşça vakit geçireceği bir alan yaratıyoruz.

    proje-fotograflari

Projeler



  • Anasayfa
  • Haberler
  • SADIKOĞLU: “İSKELE’MİZİN EKSİKLERİNDEN BİRİNİ DAHA GİDERDİK”
Çarşamba, 02 May 2018 00:00

SADIKOĞLU: “İSKELE’MİZİN EKSİKLERİNDEN BİRİNİ DAHA GİDERDİK”

31564267 2537444443146769 2218625018139508736 o

SADIKOĞLU: “İSKELE’MİZİN EKSİKLERİNDEN BİRİNİ DAHA GİDERDİK”
AKINCI: “BİZLERİ KÜLTÜREL OLARAK ZENGİN KILAN, MÜZELERİMİZDİR”
ATAOĞLU: “ARKEOLOJİ MÜZESİ’Nİ 27 YIL ARADAN SONRA ÜLKEMİZE KAZANDIRDIK”
AZİMLİ: “NEOLOTİK DÖNEMDEN ROMA DÖNEMİNE, 8 DEĞİŞİK DÖNEM SERGİLENECEK”

İskele Belediyesi’nin girişimleri neticesinde 2016 yılı Aralık Ayı’nda Turizm ve Çevre Bakanlığı ile imzalanan protokol, meyvesini verdi. Yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmalar sonrasında İskele, Arkeoloji Müzesi’ne kavuştu. Eski Bandabuliya Binası, Turizm ve Çevre Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile İskele Belediyesi’nin çalışmaları sonucu Arkeoloji Müzesi’ne dönüştürüldü. İskele ve Karpaz’ın ilk, Ada’nın ise en kapsamlı müzesi olma özelliği taşıyan İskele Arkeoloji Müzesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars ve İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu tarafından açıldı.

KKTC’NİN EN KAPSAMLI MÜZESİ İLK ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLADI

İskele Arkeoloji Müzesi,  düzenlenen törenle halkın hizmetine açıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Erenköy Lisesi öğrencileri tarafından tango dans gösterisi de yapıldı. İskele’nin ilk, KKTC’nin ise 27 yıl aradan sonra açılan Arkeoloji Müzesi olma özelliği taşıyan İskele Arkeoloji Müzesi’nin açılışına, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, meclis üyeleri ve bölge muhtarlarının yanı sıra, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars, Milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, Gazimağusa Şube Müdürü Hasan Tekel, kurum kuruluş temsilcileri, İskele Bölge halkı ve çok sayıda tarih meraklıları katıldı. Törende, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da birer konuşma yaptı.

AKINCI: “BİZLERİ KÜLTÜREL OLARAK ZENGİN KILAN, MÜZELERİMİZDİR”
Konuşmasına İskele Arkeoloji Müzesi’nin hayata geçmesinde emeği olan tüm kişi ve kurumları kutlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, devamında şunlara yer verdi: 
“Bir toplumun medeniyet seviyesi o toplumda ve onun şehirlerinde, yerleşim yerlerinde bulunan müzelerle, kütüphanelerle, tiyatro binalarıyla ve buna benzer olanaklarla ölçülür. Elbette lokantalar, dükkanlar, güzel caddeler, hatta bizim özelimizde gazinolar, bet ofisleri her şey olabilir ama medeniyetimizin, kültür seviyemizin ölçütleri bunlar değildir. Sizi kültür açısından zengin kılan, işte böyle müzelerdir, tiyatro binalarıdır, kütüphanelerdir ve ona benzer yapılardır” dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, İskele-Karpaz bölgesinin Kıbrıs’ta insanların ilk yerleştiği somut örneklerinin bulunduğu yerler olduğuna işaret ederek, Karpaz Burnu’nda Neolitik çağdan kalan ve Kastrosdiye bilinen yerin, dairesel konut mimarisinin ilk örneğini oluşturduğunu ama buralarda yaklaşık 10 yıl kadar önce bilinçsizce yanlış işler ve büyük tahribatlar yapıldığını anımsattı.

ATAOĞLU: “ARKEOLOJİ MÜZESİ’Nİ 27 YIL ARADAN SONRA ÜLKEMİZE KAZANDIRDIK”
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, bakanlık olarak tarihi mirasımızın korunması adına çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini ve modern müzecilik konusunda dünyayla eş seviyede müze çalışmaları yaptıklarını belirtti. İskele Arkeoloji Müzesi’nin 27 yıl aradan sonra ülkemize kazandırılan bir müze olduğuna da dikkat çeken Ataoğlu, devamında şunlara yer verdi: “1979 yılından bu yana ülkemize İskele Arkeoloji Müzesi kapsamında müze açılmadı. İskele Belediyesi ile yaptığımız görüşmeler sonrasında İskele’ye Arkeoloji Müzesi yapılması konusunda protokol imzaladık. Yaklaşık 1,5 yıl sonra da o protokolün sonucu olarak bugün müzemizin açılışını yapıyoruz. İskele ve Karpaz’ın ilk Arkeoloji Müzesi olan İskele Arkeoloji Müzesi’nin halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” Bakanlık olarak müzelerinin öncelikli hedef kitlesinin çocuklar, gençler ve öğretmenler olduğunu anlatan Ataoğlu, amaçlarının ise öğrencileri ve çocukları müzelerle düzenli olarak buluşturmak olduğuna dikkat çekti.

SADIKOĞLU: “İSKELE’MİZİN EKSİKLERİNDEN BİRİNİ DAHA GİDERDİK”
Konuşmasına İskele’nin en önemli eksiklerinden birini giderdiklerine dikkat çekerek başlayan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da, devamında şunlara yer verdi:Turizm ve Çevre Bakanlığı ile imzalanan protokolün 1,5 yıl sonra hayata geçmesinin ve müzenin açılışını yapıyor olmanın haklı mutluluğunu ve gururunu bir arada yaşıyoruz. Coğrafi konumu ve doğal güzelliğiyle, yeşilin ve mavinin eşsiz buluşma noktası, dinlerin ve mezheplerin, gelenek ve göreneklerin harmanlandığı, tarihi zenginliklerini en bakir haliyle korumayı başaran, buram buram tarih kokan kent İSKELE’mizin en önemli eksikliklerinden birini daha giderdik.

SADIKOĞLU: “ÇARŞI MERKEZİMİZ DAHA OTANTİK BİR YAPIYA KAVUŞTU”
İskele Çarşı Merkezi’nin bir takım çalışmalar sonucu deyim yerindeyse baştan yaratıldığına dikkat çeken Sadıkoğlu, İskele’ye gelecek yerli ve yabancı tüm turistleri İskele’ye yakışır bir biçimde ağırlamak için yapılan çalışmalar sayesinde, İskele Çarşı Merkezi’nin daha hoş daha otantik bir yapıya kavuştuğuna vurgu yaptı. Müzelerin turizmle olduğu kadar ekonomiyle de bağı olduğunu söyleyen Sadıkoğlu, “inanıyorum ki, bu müzemizin hizmete girmesiyle birlikte, yıllardır yatırımsızlığın cefasını çeken esnafımızın da yüzü gülecek, İskele’miz bir adım daha ileriye taşınacak. Ayrıca İskelemizin tam anlamıyla ilçeleşmesi adına müzemiz ile birlikte yakın bir zamanda, yine bakanlığımızın katkılarıyla eski eserler ve müzeler dairesini de İskele’mizde açmış olacağız” dedi. Sadıkoğlu, konuşmasının sonunda ise Müzenin İskele’ye kazandırılmasında emeği olanlara teşekkürlerini sundu: “Bu gurur, mutluluk ve heyecanı bir arada bizlere yaşatan, binlerce yıllık yaşanmışlığın getirdiği kültürel birikimin, tek bir çatı altında toplanmasına vesile olan, her ilçeye bir müze anlayışıyla hareket eden ve ilkini İskele’de gerçekleştiren başta Turizm ve Çevre Bakanı Sayın Fikri Ataoğlu olmak üzere, katkısını esirgemeyen Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğüne ve meşakkatli çalışmalarından ötürü Eski Eserler ve Müzeler Dairesi personeli ile İskele Belediyesi personeline, sonsuz teşekkürlerimi sunarım.”

AZİMLİ: “NEOLOTİK DÖNEMDEN ROMA DÖNEMİNE, 8 DEĞİŞİK DÖNEM SERGİLENECEK”
Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli ise yaptığı konuşmada Kıbrıs’ın 10 bin yıllık tarihi içerisinde birçok uygarlığın kültürel mirasının günümüze kadar geldiğini söyledi. İskele Arkeoloji Müzesi’nde Neolotik Dönemden Roma Dönemi’ne kadar 8 değişik dönemin hem canlandırmalarını hem de eserlerini sergilemeyi uygun bulduklarını söyleyen Azimli, geçmişte teknik personelleri bulunmadığı için kazılardan elde ettikleri eserlerin işlenmesi konusunda sıkıntılar yaşadıklarına da dikkat çekti, devamında ise şunlara yer verdi: Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, göreve gelir gelmez teknik personel sorunu çözüldü. Müzeler açılış eski eserlerin sergilenebilmelerine olanak sağlandı.”

Konuşmaların ardından İskele Arkeoloji Müzesi’nin açılışı gerçekleştirilerek, içeride sergilenen eserler hakkında görevliler tarafından protokol ve vatandaşlara bilgi verildi.

Okunma 2076 defa

Telif Hakkı © 2024 İskele Belediyesi. Tüm Hakları Saklıdır.

gorunum tasarim

oneri

abone paneli