İskele
slogan
slogan2

Bize Ulaşın: (0392) 444 21 22

https://www.facebook.com/iskele.belediye

  • Haravdi Sahil Düzenleme ve Kıyı Peyzaj Projesi

    iskele

    Yeşilin maviyle bütünleştiği, turizmin gözbebeği bir kıyı şeridi olan İskele'nin Haravdi bölgesinde, yerli halkın ve turistlerin denizle buluşacağı, insanların hoşça vakit geçireceği bir alan yaratıyoruz.

    proje-fotograflari

Projeler



Salı, 14 May 2024 00:00

İSKELE’DE TARİHİ VE ANLAMLI AÇILIŞ

424606828 871501088350539 414883394071748940 n

 

İSKELE’DE TARİHİ VE ANLAMLI AÇILIŞ
KAYIP OTOBÜS ANITI DÜZENLENEN TÖRENLE AÇILDI
AÇILIŞ, DEVLETİN ZİRVESİNİ VE ŞEHİT AİLELERİNİ BİR ARAYA GETİRDİ
TÜRKİYE- KKTC, KKTC-AZERBAYCAN, TÜRKİYE-AZERBAYCAN DOSTLUK GRUPLARI DA AÇILIŞA KATILDI
MENTEŞOĞLU: “ŞEHİTLERİMİZİN TEK SUÇLARI TÜRK OLMAKTI”
DİMİLİLER: “ATALARIMIZIN AZİZ HATIRALARI YAŞATILACAK”
SAYDAM: “LARNAKALILAR OLARAK VİCDANEN HUZURA KAVUŞTUK”
SADIKOĞLU: “KAYIP OTOBÜS ANITI GELECEK NESİLLERİN TARİHİNİ BİLMESİ AÇIŞINDAN ÇOK KIYMETLİ”
ERDEM: “BU TOPRAKLARI VATAN YAPMAK İÇİN ŞEHİT OLAN HERKESİ ANIYORUM”
FEVZİYEV: “TÜRK MİLLETİ OLARAK ÇOK ACILAR ÇEKTİK”
FEYZİOĞLU: “ANIT, KIBRIS TÜRK HALKINA YAPILAN SOYKIRIMIN ANITI”
ÜSTEL: “TÜRKİYE SAYESİNDE ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞTUK”
TÖRE: VATANI SAVUNMAKTAN HİÇBİR ZAMAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
TATAR: “ANIT, KIBRIS TÜRK TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLACAK”
TÖREN ŞEHİTLERİN ANISINA OKUNAN DUA VE ANITIN AÇILMASIYLA SON BULDU
İskele Belediyesi tarafından yapımı 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Kayıp Otobüs Anıtı, katliamın 60. yıl dönümü olan dün (13 Mayıs) açıldı. Tarihi ve bir o kadar duygu yüklü anların yaşandığı Prof. Dr. Serdar Saydam Caddesi üzerinde yaklaşık 1100 m2’lik alan üzerine inşa edilen Kayıp Otobüs Anıtı’nda, Rumlar tarafından hunharca katledildikten sonra atıldıkları kuyudan 42 yıl sonra bulunarak çıkartılan 11 şehit ile sırra kadem basan 11 Kıbrıslı Türk’ü yaşayan Kayıp Otobüs ’ün anısı yaşatılacak. Devletin zirvesi ile şehit aileleri buluşturan anıtın açılışında ülkemize temaslarda bulunmak üzere gelen Türkiye – KKTC, Türkiye – Azerbeycan, Azerbaycan -Türkiye ve Azerbaycan – KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkan ve üyeleri de yer aldı.
KAYIP OTOBÜS ANITI DÜZENLENEN TÖRENLE AÇILDI
13 Mayıs 1964’te işe gitmek için yola koyulan ancak bir daha geri dönemeyen, yıllar sonra da Rumlar tarafından kaçırıldıkları ve kurşuna dizilerek kör bir kuyuya atıldıkları ortaya çıkan 11 Kıbrıslı Türk ve onları taşıyan ancak sırra kadem basam Kayıp Otobüs, İskele’de ölümsüzleştirildi. 27 Aralık 2023’te temelleri düzenlenen törenle atılan Kayıp Otobüs Anıtı, katliamın da yıldönümü alan 13 Mayıs’ta açıldı. İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Milletvekilleri, Sivil SavunmaTeşkilat Başkanı Atilla Karaca, İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, İskele Polis Müdürü Giray Karagil, İskele Belediyesi Meclis Üyeleri Ahmet Orun, Mürsel Altuntaş, Kubilay Aşık, bölge muhtaları, Larnakalılar Derneği, TMT Mücahitler Derneği ile Kayıp Otobüs Şehitlerinin aileleri katıldı.
TANPINAR: “DAHA FAZLA GEÇ KALMADAN TOPLUMSAL BELLEĞE SAHİP ÇIKILMALI”
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan Kayıp Otobüs Anıtı açılış töreninde anıtın yapım aşamasını gösteren klip ile Kayıp Otobüs Belgeseli’nin klip gösterimi yapıldı.
Kayıp Otobüs Anıtı’nın taktim programını ise o günleri gün ışığına çıkaran, yalnızca ülkemizde değil, birçok ülkede de farkındalık yaratan, hepimizin yüreğine işlenen Kayıp Otobüs Belgeselinin yönetmeni Fevzi Tanpınar yaptı. O günlere ait önemli bilgiler aktaran Tanpınar, belgeselin 47 yıl sonra anıtın da 60 yıl sonra yapılmasından dolayı şehitlerden özür diledi. Daha fazla geç kalmadan toplumsal belleğe sahip çıkılması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade eden Tanpınar, anıtın yapımını gerçekleştiren İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ve personelini de tebrik etti.
MENTEŞOĞLU: “ŞEHİTLERİMİZİN TEK SUÇLARI TÜRK OLMAKTI”
Kayıp Otobüs Anıtı’nın açılış konuşmasını ise Larnakalılar Derneği Başkanı Zarifşen Menteşoğlu yaptı. Şehitlerin tek suçlarının Türk olmak olduğunu belirten Larnakalılar Derneği Başkanı, Kayıp Otobüs olayının da “ilk toplu soykırım” olarak uluslararası kayıtlara geçtiğini ifade etti. Menteşoğlu, şehit edilen soydaşların aziz hatırasına sahip çıkarak, Kıbrıs’taki var oluş mücadelesini gelecek kuşaklar ile dünya kamuoyuna göstermek düşüncesiyle Kayıp Otobüs Anıtı’nın inşa edildiğini de vurguladı.
DİMİLİLER: “ATALARIMIZIN AZİZ HATIRALARI YAŞATILACAK”
Kayıp Otobüs Şehidi Kâmil Raif Dimililer’in oğlu Celal Dimililer de açılışa katılarak bir konuşma yaptı. İskele Belediyesi’nin büyük katkıları ile atalarının aziz hatıralarının yaşatılacağını söyleyen Dimililer, tüm yaşanılanların bedelini çok ağır bir şekilde ödediklerini ve hala ödemeye devam ettiklerini ifade etti. Dimililer, temennilerinin böylesi olayların bir daha asla yaşanmaması olduğunu da sözlerine ekledi.
SAYDAM: “LARNAKALILAR OLARAK VİCDANEN HUZURA KAVUŞTUK”
Larnakalılar Derneği Onursal Başkanı Göksel Saydam ise konuşmasında yıllarca büyük acılar çekmiş şehit ailelerinin bu anıt sayesinde gurur ve hüzünü bir arada yaşadıklarını kendilerinin ise Larnakalılar olarak vicdanen huzura kavuşmuş olduklarına inanç belitti. Kıbrıs’ın milli mücadele tarihinde “Kayıp Otobüs Şehitleri” olarak yerini almış olan bu toplu katliamın 11 şehidini rahmet ve şükranla anan Saydam, anıtın gerçekleştirilmesinde büyük katkıları olan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’na ve katkısı olan herkese teşekkür etti.
SADIKOĞLU: “KAYIP OTOBÜS ANITI GELECEK NESİLLERİN TARİHİNİ BİLMESİ AÇIŞINDAN ÇOK KIYMETLİ”
İskele Belediyesi’nin öz kaynakları ile yapımı tamamlanan Kayıp Otobüs Anıtı’nın açılışında konuşan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da gurur ve huzuru bir arada yaşadıklarını söyledi. 1963-64 yılları arasında yaşanılanları ise kabullenmelerinin ve unutmalarının asla söz konusu dahi olamayacağını belirten Başkan Sadıkoğlu, 1964 yılında Larnaka’da yaşanan Kayıp Otobüs olayının, Kıbrıs Tarihinin en kara günlerinden yalnızca biri olduğuna işaret etti. Kayıp Otobüs Anıtı’nın, gelecek nesillerin tarihini bilmesi açışından çok kıymetli olduğunu da vurgulayan Sadıkoğlu, geçmişini bilmeyen toplumların geleceklerine yön veremeyeceğini hatırlattı.
Başkan Sadıkoğlu konuşmasının sonunda ise Larnakalılar Derneği’ne Kayıp Otobüs Anıtının bulunduğu araziyiderneğe tahsis eden dönemin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı, Sayın Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’ye, Kayıp Otobüs Anıtı içerisinde yer alan müzede 11şehidimizin kıymetli eşyalarının sergilenmesi için yardımlarını bizden esirgemeyen şehit ailelerine, açılışı sunarak kendilerini onurlandıran Kayıp Otobüs Şehitlerini konu aldığı belgeselle farkındalık yaratan Fevzi Tanpınar’a ve Kayıp Otobüs Anıtı’nın mimarı belediye personeli Naciye Erol ile anıtın her bir aşamasında titizlikle çalışan tüm personele teşekkür etti.
Açılış törenine ülkemize temaslarda bulunmak üzere gelen Türkiye- KKTC parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem ile Azerbaycan- KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Cavanşir Fevziyev de birer konuşma yaptı.
ERDEM: “BU TOPRAKLARI VATAN YAPMAK İÇİN ŞEHİT OLAN HERKESİ ANIYORUM”
Anlamlı bir günde duygu yüklendiklerini ifade ederek, şehitleri anan Türkiye- KKTC parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem bu coğrafyanın acılarla dolu olduğunu söyledi. Erdem, bu toprakları vatan yapmak için şehit olan herkesi anarak, Azerbaycan ve Gazze’deki acıları anımsattı. Erdem, yeni nesillerin geleceğe geçmişini bilerek hareket etmesinin önemine vurgu yaptı.
FEVZİYEV: “TÜRK MİLLETİ OLARAK ÇOK ACILAR ÇEKTİK”
Azerbaycan- KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Cavanşir Fevziyev de, Azerbaycan Milli Meclisi adına şehitleri andı, aileleri selamladı. Türk milleti olarak çok acılar çektiklerini anlatan Fevziyev, Azerbaycan’ın verdiği mücadeleleri anlattı, Kıbrıs Türk halkının da mutlaka başarıya ulaşacağına inanç belirtti.
FEYZİOĞLU: “ANIT, KIBRIS TÜRK HALKINA YAPILAN SOYKIRIMIN ANITI”
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da, anıtın Kıbrıs Türk halkına yönelik yapılan soykırımın anıtı olduğunu ifade ederek, anıtın değeri ve önemine işaret etti, anıtı yapan herkesi tebrik etti. Geleceğin geçmiş unutulmadan ve unutturulmadan inşa edilmesinin önemine vurgu yapan Feyzioğlu, Kıbrıs sorununun Barış Harekatı ile bittiğini, barışın adaya geldiğini anlaşma olmadığını kaydetti.Feyzioğlu, Azerbaycan’ın desteğinin önemine işaret ederek, Gazze’de yaşananların bu birlikteliğin önemini bir kez daha gösterdiğini belirtti ve “Yaşasın KKTC, yaşasın Azerbaycan” dedi.
ÜSTEL: “TÜRKİYE SAYESİNDE ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞTUK”
Başbakan Ünal Üstel de, Kıbrıs Türk halkının verdiği varoluş mücadelesini anlattı, Türkiye sayesinde özgürlüğe kavuşulduğunu kaydetti. Üstel, bugün Rum katliamında yaşamını yitiren şehitleri andıklarını ifade ederek, şehitleri unutmadıklarını unutturmayacaklarını söyledi. Ülkeye tarihi bir ziyaret gerçekleştiren Azerbaycan’a teşekkür eden Üstel, Milli Azerbaycan Meclisine de teşekkür ederek, üç devlet bir millet olarak mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.
TÖRE: VATANI SAVUNMAKTAN HİÇBİR ZAMAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, bu toprakları can ve kan vererek vatan yaptıklarını ifade etti, geçmişte yaşananların yeniden yaşanmamasını temenni etti ancak vatanı savunmaktan hiç bir zaman vazgeçmeyeceklerini söyledi. Töre, Kıbrıs’ta kapsamlı bir anlaşma yapıldığını ancak Rumların Enosis hayalinden vazgeçmediğini ifade ederek, milli mücadele yıllarında yaşananları anlattı.Şehitleri toplu katliamları anımsatan Töre, adada anlaşma istediklerini ancak KKTC’den egemenlikten Türkiye’den asla vazgeçmeyeceklerini söyledi. Birleşik Kıbrıs söylemlerini eleştiren Töre, Larnaka şehitlerini andı, anıtı yapan herkesi tebrik etti.
TATAR: “ANIT, KIBRIS TÜRK TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLACAK”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, bu tarihi günde anıt açılışına katılan herkese teşekkür ederek, yaşanan acıların unutulmaması için anıta emeği geçen herkesi tebrik etti.Tatar, 11 şehidi andığı konuşmasında, yaşanan acıları hatırlattı, Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı katliamları anlattı. Anıtın Kıbrıs Türk tarihinde önemli bir yere sahip olacağını ifade eden Tatar, bağımsız Türk devleti KKTC’yi ilelebet yaşatmak için Türkiye Azerbaycan ve Türk devletlerinin desteğini istediklerini belirtti.Türkiye Cumhuriyetinin garantörlüğünün önemine işaret eden Tatar, evlerine ateş düşen ailelere sabırlar diledi, şehitleri andı.
TÖREN ŞEHİTLERİN ANISINA OKUNAN DUA VE ANITIN AÇILMASIYLA SON BULDU
Prof. Dr. Serdar Saydam Caddesi’nde İskele -Karpaz anayolunda yapılan ve dün açılışı gerçekleştirilen tören Dinişleri İskele Bölge Temsilcisi Mehmet Demir’in şehitlerin ruhları için okuduğu duanın ardından protokol ve şehit yakınları tarafından açılış kurdelesinin kesilmesiyle son buldu. Törene katılanlara açılış sonunda lokma da dağıtılırken 11 Şehit anısına 11 servi ağacı da, şehit ailelerinin yakınları tarafından dikildi.
11 ŞEHİTİN AZİZ HATIRALARI İSKELE’DE YAŞATILACAK
Yaklaşık 1100 m2’lik bir alan üzerine inşa edilen ve şehitleri temsilen 11 mermer sütunun yerleştirildiği Kayıp Otobüs Anıtı’nda, ehitlerimizin kimlik bilgilerinin bulunduğu granit kaideler de yer aldı. 11 şehidin işlerine gitmek için bindikleri ancak sırra kadem basan Kayıp Otobüs de siyah granit üzerine lazer resim olarak mermere işlendi. Kayıp Otobüs Anıtı’nda 15m2’lik camekanlı bir alan da oluşturuldu.
Müze olarak tasarlanan alanda 11 şehidin, hunharca katlettikten sonra atıldıkları kuyudan çıkarıldıklarında üzerinde bulunan eşyaları da açılışla birlikte sergilenmeye başladı. Anıtta ayrıca Kayıp Otobüsün Tarihçesi de yer aldı. Anıtta yapılan müzede, 11 şehidin, hunharca katledildikten sonra atıldıkları kuyudan çıkarıldıklarında üzerlerinde bulunan eşyalar da sergilenecek.
Okunma 292 defa

Telif Hakkı © 2024 İskele Belediyesi. Tüm Hakları Saklıdır.

gorunum tasarim

oneri

abone paneli